5 Mayıs 2015 Salı

Organik, Doğal, Bitkisel, Vegan Ne Demek?

Biz kadınlar olarak çoğu kez güzel olmak adına çok para harcıyoruz. Birçoğumuz kozmetik alışverişinde organik olduğu söylenerek kandırılıyor. Peki nedir bu organik, doğal, vegan ürünler?




Organik: Bir ürünün organik olması için o ürünün üretiminden hammadesine kadar müfettişlerce kontrol edilmiş olması gerekir. Üretiminden kavanozlanmasına kadar zararlı kimyasalla etkileşmemesi gerekir. Bu yüzden organik sertifikası olmayan bir ürünün, kesinlikle organik olduğu iddia edilemez. Organik sertifikası veren kuruluşlarsa o ürünü denetleyip kendi organik standartına uyanlara organik sertifikası verir. Her kuruluşun değişmekle birlikte, genelde %95 organik ürünler sertifika alabilmektedir.

Organik İçerikli: Ürün formülünün tamamı değil, içeriğindeki bazı hammaddeler kontrol edilmiş ve organikse organik içerikli denir. Fakat organik içerikli ürünlerin tamamı organik değildir.

Doğal: Ürün içeriğindeki maddeler, doğadan alındığı şekilde değiştirilmeden üretiliyorsa doğaldır. Doğalın organikten farkı şudur ki bir ürünün doğal olması organik olduğunu göstermez. O hammadde doğal olabilir fakat, gübrelenmesinden yetişmesine kadar herhangi bir zararlı kimyasala rastlamış olabilir.

Bitkisel: Hammaddeleri bitki kökenli olan kozmetik.

Vegan: Bal, süt, yumurta gibi hayvan kaynaklı hammaddeleri içermeyen kozmetiktir. Fakat vegan standartı her ülkenin aynı olmayabilir. Bazı ülkeler bal, süt gibi gıdaları vegan sayabilir.

Glütensiz: Çölyak hastalarının kullanmaması gereken bir tahıl proteini olan glüteni içermeyen kozmetiktir.

Hayvanlar Üzerinde Test Edilmeyen: Ürünü hayvanlar üzerinde test etmiyorsa bu ibare geçer.

Bu terimleri bildiğimiz zaman kozmetik alışverişi daha kolay olacaktır :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder